1

Kaveria ei jätetä. Ei koskaan.

 

Me rauhanturvaajaveteraanit olemme omaksuneet vertaistuen periaatteeksi sotiemme veteraanien ajatuksen. Emme me ole sitä itse keksineet. Emme halua ottaa kunniaa siitä. Mutta haluamme vahvasti tehdä todeksi samaa sisaruuden ja veljeyden henkeä, jossa kaverille tarjotaan apua ja otetaan sitä vastaankin. 

Me olemme saaneet rauhanturvaajina avartaa maailmankatsomustamme. Olemme nähneet, mitä sota saa aikaan; miten järjetöntä sota on eikä siinä ole voittajia. Lähes kaikki sanovat, että samanlaisena reissultaan ei ole tullut kukaan takaisin. Useimmat tulevat vahvempina. On parempi itsetunto ja luottamus omiin kykyihin. Osaa arvostaa Suomea hyvänä maana. Paineensietokyky on aivan toisella tasolla. Pienistä ei ole tarve valittaa.

Emme ummista silmiämme siltä, että joillekin operaatioiden kokemukset jättävät kielteisiä jälkiä, haavoja, jotka eivät näy ulospäin. Tapahtumat tulevat uniin, elämä saattaa jumittua eikä mikään tunnu miltään. Tavallinen elämä ei tahdo lähteä rullaamaan. Ihmetyttää, miten kauan sitten tapahtunut voi kummitella vielä vuosikymmenenkin jälkeen. 

Rauhanturvaajaliiton vapaaehtoiset antavat matalan kynnyksen vertaistukea. Olemme kokeneet, että useimmiten riittää, kun katsoo kohti, keskitty ja kuuntelee. Ja jos syvemmälle on tarve mennä, tiedämme pitkään rakennellun tukijärjestelmän, joka kyllä ottaa koppia. Osamme ohjata ammattilaisten luo, talutamme vaikka tarvittaessa vastaanoton oven taakse. Siitä eteenpäin huippuosaajat antavat kaiken mahdollisen avun, terapian, seurannan, ohjauksen. Moni on selvinnyt pahoistakin kuopistaan erittäin hyvin. Eivät kaikki haavat ehkä täysin parane.  Mutta elämä voi kuitenkin jatkua.

Emme voi tietää murustakaan siitä kauhusta, jota sotiemme veteraanit ja muut sotien aikana eläneet ovat kokeneet. Mutta jotain me kyllä tiedämme siitä kokemuksesta, kun kaveri auttaa tai kun kaverille voi tukea tarjota. Sillä me tiedämme kokemuksesta, miten hienoja ja miten kipeitä kokemuksia rauhanturvaaminen voin synnyttää.

Koulututuksissa haluamme oppia tukemaan sisariamme ja veljiämme yhä paremmin.

Vertaistukitoiminnassa emme ole ammattilaisia, mutta haluamme oppia auttamaan. Jaamme kokemuksemme ja jeesamme kaveria.

Jatkamme ylpeinä sotiemme veteraanien perintöä.

”Kaveria ei jätetä”.

KOULUTUKSET VERTAISTUKITOIMINNAN VAPAAEHTOISILLE

 

Suomen Rauhanturvaajaliitossa kehitetään uutta vertaistukitoimintaa ja annetaan siihen koulutusta.  Vertaistukitoiminta täydentää viranomaisten tukitoimia. Toimimme kiinteästi yhteistyössä mm. Puolustusvoimien, Valtiokonttorin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Vertaistuen vapaaehtoiset toimivat vertaistukipuhelimen päivystäjinä, kotiuttamiskoulutusten ryhmänohjaajina ja paikallisyhdistysten vertaistuen tehtävissä. Koulutukset toteutetaan yhteistyössä Puolustusvoimien ja lukuisten järjestöjen kanssa.

Vertaistukipuhelimen päivystäjäksi ja kotiuttamiskoulutuksen ohjaajaksi pääseminen edellyttää osallistumista koulutukseen. Näiltä sivuilta löydät kohderyhmille järjestetyt koulutukset. Vertaistukipuhelimen päivystäjänä saat koko ajan tukea ja ohjausta muilta päivystäjiltä, palveluvastaavalta ja vertaistukikoordinaattorilta. Kotiuttamiskoulutuksen ryhmänohjaajat saavat tarvittaessa ohjausta ja tukea kotiuttamiskoulutusten yhteydessä. Paikallisyhdistysten vertaistukitoiminnan vapaaehtoisille tarjotaan yksilökohtaista ohjausta ja tukea. Kaikille vertaistuen vapaaehtoisille järjetetään virkistys-, työnohjaus-, ja koulutustilaisuuksia useita kertoja vuodessa. Koulutuksiin sisältyy alan asiantuntijoiden alustuksia ja keskustelua; saamme Puolustusvoimilta ajankohtaisia tietoja rauhanturvaoperaatioista. Tärkeää on, että kaikissa koulutuksissa keskustellaan ja tutustutaan toisiimme yhä paremmin. Saunomme ja tutustumme vapaaehtoisia kiinnostaviin kohteisiin. 

Yhdessä Traumaterapiakeskuksen (https://www.traumaterapiakeskus.com) pyrimme järjestämään vapaaehtoistehtävissä toimiville osallistumismahdollisuuden laadukkaisin luentoihin, joista saa lisäosaamista vertaistuen tehtäviin.

Kaikkia koulutuksia koskee seuraava: matkakustannukset korvataan halvimman kulkuneuvon mukaisesti. Kimppakyytejä suositellaan. Kerro ilmoittautuessa, tarvitsetko / voitko tarjota kimppakyytiä, mistä minne. Ilmoita mahdolliset ruoka-aineallergiat. Maksimimäärä kuhunkin koulutukseen on noin 20 henkeä. Ilmoittautumisajan päätyttyä mukaan voidaan ottaa vain poikkeustapauksissa, joten ilmoittaudu ajoissa.

 

Ilmoittautumiset koulutuksiin sähköpostilla: timo.ryhanen@rauhanturvaajaliitto.fi. Tiedustelut myös puhelimitse arkisin klo 8-16 puh.+358407219007

Tervetuloa mukaan!

Lähiajan koulutuksia:

 

 

Vertaistukitoiminnan koulutuksista löydät päivitykset valikosta ajankohtasta / tapahtumat. Tiedustelut: veijo.jokinen@rauhanturvaajaliitto.fi  

Kokemuksia vapaaehtoisilta vetu-toiminnasta

 

”Aloitin vertaistuen vapaaehtoisena vuonna 2009. Minua motivoi toimintaan se, että olen ammattini ja elämänkokemukseni kautta nähnyt, että monenlaisia vaikeuksia voi tulla kenelle tahansa. Rauhanturvaajapalveluksen aikana ja sen jälkeen murheet ja huolet ovat hyvin erlaisia ja vakavuudeltaankin eri tyyppisiä. Olin kerran tilaisuudessa, jossa pienryhmäkeskustelussa useampi osallistuja avasi vuosikausia sisälleen sulkemia kokemuksiaan. Kokemus jakamisesta tuli hyvin todelliseksi ja tilaisuudesta jokainen lähti keveämmin askelin kuin mitä sinne tuli. Koulutustilaisuuden vertaistukitoimintaan olen kokenyt poikkeuksetta positiivisiksi. Yhteishenki vertaistukiporukan kanssa on verraton ja tilaisuuksissa oppii huomattavasti lisää eri tavalla auttamisesta. Olen iloinnnut erityisesti siitä, että vuosien varrella olen löytänyt ns. ”sielun sisaria ja veljiä” koko ajan lisää. Voin sanoa omasta kokemuksestani, että vertaistuessa auttamisestaa saa vähintään yhtä paljon kuin antaa, usein paljon enemmän jää plussan puolelle” 

”Olen toiminut vertaistukipuhelimessa vajaan parisen vuotta. Pelkästään se, että tietää olevansa valmis keskustelemaan kevyesti tai tarvittaessa vakavasti rauhanturvaajaveteraanin tai hänen läheisensä kanssa, tuo selittämättömän hyvän olon. Kyse on varmaankin siitä, että kun itseään on kaverit aikanaan jeesanneet, haluaa antaa siitä jotain eteenpäin. Koulutustilaisuudet ovat olleet aivain huippua. Olemme oppineet, keskustelleet toistemme kokemuksista ja hyvin tärkeää on, että saamme virkistäytyä yhdessä. Mukavalta on tuntuneet myös pienet yllätykset, joita koulutuksiin on sisältynyt.”

 

OIKOTIET

Liity jäseneksi

Jäsenenä saat kaikki liiton tarjoamat edut.

Vertaistuki

Tutustu vertaistuen palveluihin.

Paikallisyhdistykset

Tutustu paikallisyhdistyksiin.

Kriha-kortti

Tietoa KriHa -kortin hakemisesta.

Verkkolehti

Lue mielenkiintoiset artikkelit verkossa.

Valtiokonttori

Lue mm. sotilasvammakorvauksesta ym.

RAUHANTURVAAJALIITON YHTEISTYÖKUMPPANIT