Uutiset

Rauhanturvaajaliiton historiikki kovissa kansissa

Suomen Rauhanturvaajaliiton historiikki julkaistiin Kankaanpäässä liittokokousviikonlopun yhteydessä. Toimituskunnan lisäksi paikalla olivat lähes kaikki Liiton pitkään historiaan vaikuttaneet henkilöt.  SRTL 1968 - 2008

Itse historiikki on kovakantinen ja 400-sivuinen teos, jossa pääosassa on ihminen. Lähes kaksikiloinen kirja sisältää muistelmia niin Liitosta kuin suomalaisista rauhanturvaoperaatiosta henkilön itsensä näkeminä. Samalla se pyrkii olemaan juuri sen ajan kuva missä mitäkin tapahtui.

Teos on kokonaan Rauhanturvaajaliiton itsensä tekemä ja kustantama. Kirjaa myydään jäsenyhdistysten kautta.

Hedelmällisen keskustelun läheisten päivä Tampereella

Ajantasaista tietoa eri operaatioista olosuhteineen ja turvallisuustilanteineen, informaatiota erilaisista tukitoimista, keskustelua.  Näitä elementtejä oli tarjolla kriisinhallintapalveluksessa olevien läheisille Tampereella lauantaina 24.4. pidetyssä keskustelu- ja tiedotustilaisuussa. Suomen Rauhanturvaajaliiton Veteraanitukea tilaisuudessa edustivat Pirkanmaan Rauhanturvaajien puheenjohtaja Riku Immonen (seisomassa) ja Vammalan Seudun Rauhanturvaajien pj. Risto Hurnanen. Kuva: Kari Vilkko

Ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa järjestettävään tilaisuuteen kutsuttiin kaikkien noin 500 kriisinhallintapalveluksessa olevien läheiset, joista saapuvilla oli runsaat 100 edustaen sekä puolisoita että vanhempia. Järjestelyvastuun kantoi sotilaallisen kriisinhallinnan kansallinen johtoporras Porin Prikaati. Vahvana aisaparina toimi Suomen Rauhanturvaajaliiton Veteraanituki, joka esitteli erityisesti läheisille suunnattua tukitoimintaansa.

Tiiviin päivän agendan aloittivat yleiset asiat, kuten palveluksen ehdot, palkkaus ja vakuutusturva. Lisäksi kuultiin läheisten alustuksia, joista syntyi hedelmällisiä keskusteluja, mitä rauhanturvaajan palvelusaika merkitsee kotona. Keskusteluissa korostuivat niin huoli läheisen turvallisuudesta kuin oma arjessa selviytyminen.

Iltapäivällä jakaannuttiin operaatioittain kolmeen ryhmään syventymään palvelusolosuhteisiin Afganistanissa, Kosovossa ja Tsadissa.  Päivän päätteeksi kerrattiin sekä puolustusvoimien että Suomen Rauhanturvaajaliiton tarjolla olevat psykososiaaliset palvelut ja tukimuodot.

- Viime vuonna vastaava tilaisuus järjestettiin Afganistanissa palvelevien  läheisille.  Hyvän palautteen rohkaisemana järjestämme tänä vuonna kaksi kaikille läheisille suunnattua keskustelutilaisuutta, seuraavaksi ensi syksynä, valotti PORPR:n kansainvälisten asioiden sosiaalikuraattori Paula Hurttia.

Alakategoriat

 • Tiedotteet

  Kriisinhallintaveteraanitunnuksesta juhlava RINTAMERKKI

  Rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille myönnettiin v.2016 veteraanistatus, jonka yhteiseksi tunnustukseksi puolustusministeriö lähetti kaikille kriisinhallintaveteraanikortin. Korttiin on painettuna virallisesti käyttöön hyväksytty kriisinhallintaveteraanitunnus. Tunnuksen on suunnitellut Esko Hakulinen.

  Tunnuksen keskuskuviona on miekka, jonka terästä versoo oliivipuun oksa lehvineen ja marjoineen. Kuviota kehystää miekan ponteen kiinnittyvä laakerinlehväseppele. Miekka symboloi sotilaallista toimintaa ja siitä versova oliivinlehvä rauhaa. Laakerinlehväseppele kuvaa kunniaa ja edistystä.

  Suomen Rauhanturvaajaliitolla on yksinoikeus tunnukseen ja sen käyttöön.

  Liitto on nyt teettänyt kaikille yhteisestä kriisinhallintaveteraanitunnuksesta HOPEISEN RINTAMERKIN, jonka hankkimiseen on oikeutettu jokainen kriha-veteraanikortin haltija.

  RINTAMERKKI on aitoa 925/00 hopeaa ja sen halkaisija on 16 mm. Merkki toimitetaan yksittäispakattuna kiinnitettynä pahvikorttiin, jonka kuva-aihe on sama kuin veteraanikortissamme.

  Merkkiä myydään aluksi vain liiton jäsenyhdistysten kautta ja sen jäsenhinta on 25 euroa (ei-jäsenille 35 euroa). Myyntituotolla tuetaan liiton kriisinhallintaveteraani- ja vertaistukitoimintaa. Toimitukset yhdistyksille alkavat YK-päivän jälkeen.

  Yhteystiedot jäsenyhdistyksiin: www.rauhanturvaajaliitto.fi/jasenyhdistykset

  Teksti ja kuvat: Esko Hakulinen

   

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito