Uutiset

Veteraanituki kurssilla Säkylässä

Paula HurttiaMaaliskuun puolivälissä järjestettiin ensimmäinen Porin Prikaatin ja Suomen Rauhanturvaajaliiton yhteinen Veteraanituen kurssi Säkylän Huovinrinteellä.

Kurssilla koulutettiin kotiutuvien rauhanturvaajien palautetilaisuuksissa toimivia keskusteluryhmänvetäjiä. Kouluttajina kurssilla toimivat professori Jukka Leskinen Maanpuolustuskorkeakoulun käyttäytymistieteiden laitokselta ja Porin Prikaatista kv-soskur Paula Hurttia. Leskinen perehdytti kuulijat aiheeseen ”Henkinen kestokyky poikkeusoloissa” ja Paula käsitteli kriisejä sekä kriha-henkilöstön tukitoimia. Luutnantti  Juha Rinta-Keturi taasen infosi osallistujajoukkoa tämän päivän operaatioihin ja hyvinkin ajankohtaisiin tilanteisiin. Kurssinjohtaja ja liiton tiedotuspäällikkö Kimmo Wirén puolestaan esitteli SRTL:n Veteraanituen taustan ja tilanteen.
Ryhmätöissä perehdyttiin ryhmänjohtajana toimimiseen ja palautetilaisuuksien edelleen kehittämiseen.

Tiivistahtisen kurssin lomaan kokoonnuttiin illanviettoon ja syömään Huovinrinteen Päällystökerholle.  Kurssille tilat, kouluttajapanokset ja majoitukset tarjosi Porin Prikaati Liiton vastatessa muonituksista ja matkakuluista. Satakunnan MPK antoi kurssikehyksen ja ilmoittautumisjärjestelmän.
Palautteissa kiiteltiin kurssin antia vuolaasti ja jopa ihailtiin PV:n ja SRTL:n yhteistyötä.

Rauhanturvaajaliitto: Naisia tarvitaan rauhanturvaajiksi

Suomen Rauhanturvaajaliitto on tyytyväinen puolustusvoimien päätökseen panostaa naisiin kohdistuvaan rekrytointiin.

Naisrauhanturvaajien vähäisen määrän vuoksi puolustusvoimat on päättänyt aloittaa erityisesti naisiin kohdistuvan tiedotuskampanjan, jolla kerrotaan mahdollisuuksista osallistua sotilaallisen kriisinhallinnan tehtäviin. Kampanjaa valmistellaan parhaillaan ja se käynnistyy vielä kevään aikana.

Tätä nykyä naisia on suomalaisista rauhanturvaajista alle prosentti. Esimerkiksi Ruotsi on lähettänyt huomattavasti enemmän naisia rauhanturvatehtäviin.

Suomen Rauhanturvaajaliiton mielestä naisia tarvitaan rauhanturvaajiksi samalla tavoin kuin miehiäkin. On myös olemassa sellaisia tehtäviä, joita miesrauhanturvaajat eivät voi tehdä, kuten naisille suoritettavat henkilötarkastukset. Joissain kulttuureissa miesrauhanturvaajat eivät lainkaan voi olla tekemisissä paikallisten naisten kanssa.

Asian nosti esiin myös puolustusvoimien komentaja, kenraali Ari Puheloinen avatessaan 193. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin maanantaina. Komentaja oli huolissaan varsinkin Afganistanin tilanteesta: viime vuoden lopulla reilusta sadasta rauhanturvaajasta vain yksi oli nainen.

Alakategoriat

 • Tiedotteet

  Kriisinhallintaveteraanitunnuksesta juhlava RINTAMERKKI

  Rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille myönnettiin v.2016 veteraanistatus, jonka yhteiseksi tunnustukseksi puolustusministeriö lähetti kaikille kriisinhallintaveteraanikortin. Korttiin on painettuna virallisesti käyttöön hyväksytty kriisinhallintaveteraanitunnus. Tunnuksen on suunnitellut Esko Hakulinen.

  Tunnuksen keskuskuviona on miekka, jonka terästä versoo oliivipuun oksa lehvineen ja marjoineen. Kuviota kehystää miekan ponteen kiinnittyvä laakerinlehväseppele. Miekka symboloi sotilaallista toimintaa ja siitä versova oliivinlehvä rauhaa. Laakerinlehväseppele kuvaa kunniaa ja edistystä.

  Suomen Rauhanturvaajaliitolla on yksinoikeus tunnukseen ja sen käyttöön.

  Liitto on nyt teettänyt kaikille yhteisestä kriisinhallintaveteraanitunnuksesta HOPEISEN RINTAMERKIN, jonka hankkimiseen on oikeutettu jokainen kriha-veteraanikortin haltija.

  RINTAMERKKI on aitoa 925/00 hopeaa ja sen halkaisija on 16 mm. Merkki toimitetaan yksittäispakattuna kiinnitettynä pahvikorttiin, jonka kuva-aihe on sama kuin veteraanikortissamme.

  Merkkiä myydään aluksi vain liiton jäsenyhdistysten kautta ja sen jäsenhinta on 25 euroa (ei-jäsenille 35 euroa). Myyntituotolla tuetaan liiton kriisinhallintaveteraani- ja vertaistukitoimintaa. Toimitukset yhdistyksille alkavat YK-päivän jälkeen.

  Yhteystiedot jäsenyhdistyksiin: www.rauhanturvaajaliitto.fi/jasenyhdistykset

  Teksti ja kuvat: Esko Hakulinen

   

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito