Uutiset

Tikkakoskella koulutettiin vapaaehtoisia tukihenkilöitä

Tämän kevään ensimmäinen Rauhanturvaajaliiton veteraanituki-koulutus järjestettiin Tikkakoskella Ilmasotakoulun tiloissa. Kurssin tarkoitus oli jatkokoulututtaa jo tukiringissä olevia henkilöitä. Psykososiaalisen tuen ja kriisityön syventävään koulutukseen osallistui 13 kurssilaista. Kurssin pääkouluttajana toimi Hannu Piispanen apunaan toinen kriisityön rautainen ammattilainen.

- Tämä kurssi oli paras, johon itse olen koskaan osallistunut, totesi pohjoisin osanottaja Veijo Laine Sodankylästä.

Kurssi käsitti niin perusteita kuin käytännön harjoitteitakin. Harjoitteissa käytiin läpi seikkoja päivystyspuhelimessa toimimiseen kuin kotiutuneiden rauhanturvaajien palautetilaisuuksien ryhmänvetäjänä olemiseen.

Palkat tulevat nousemaan

Suomen Rauhanturvaajaliitto vietti keväkokoustaan Kuopiossa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Samassa yhteydessä Liiton jäsenyhdistys Pohjois-Savon Rauhanturvaajat juhlistivat 40-vuotista taivaltaan. Paikalle saapui puolentoista sataa rauhanturvaaja ympäri Suomen. Kari Rimpi puhui rauhanturvaajille Kuopiossa

Rauhanturvaajan turvaaminen

Päiväjuhlassa juhlapuheen piti Puolustusministeriön kansliapäällikkö kenrlt Kari Rimpi. Puheessaan hän kiinnitti huomiota nimenomaan rauhanturvaajan turvaamiseen eli palvelussuhteiden ehtojen ja palkkauksen parantamiseen.

- Koska suurin osa rauhanturvaajista on reserviläisiä, heidän etujaan ei valvo yksikään ammattijärjestö. Näin ollen kruunun tulee kantaa huolta omistaan. Näin ollaan jo tehty ja tullaan tekemään vastakin. Rauhanturvaajat eivät ole kertakäyttökamaa, Rimpi jyrähti Kuopiossa.

- Psykososiaalisen tuen järjestämisestä rauhanturvaajille on jo olemassa toimintamalli, mutta se voitaisiin kirjata myös lakisääteiseksi toiminnaksi. Lisäksi tulee tarkasteluun varsinkin alimpien vaatiluokkien palkkaus. Kruunun pitää olla kilpailukykyinen myös siviilielämän palkkaustasoon verrattuna, jotta osaavaa ammattihenkilöstöä voidaan rekrytoida kansainvälisiin tehtäviin myös tulevaisuudessa, kansliapäällikkö toteaa.

Rauhanturvaajat pitävät huolta toisistaan

Rauhanturvaajaliiton puheenjohtajan Heikki Holman mukaan joulun alla Puolustusvoimien kanssa allekirjoitettu sopimus psykososiaalisen tuen järjestämisestä rauhanturvaajille on osoitus siitä, että työnantaja tunnustaa ja kantaa vastuunsa rauhanturvaajista myös palveluksen jälkeen. Rauhanturvaajaliitolla on tässä työssä oma osuutensa.

Alakategoriat

 • Tiedotteet

  Kriisinhallintaveteraanitunnuksesta juhlava RINTAMERKKI

  Rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille myönnettiin v.2016 veteraanistatus, jonka yhteiseksi tunnustukseksi puolustusministeriö lähetti kaikille kriisinhallintaveteraanikortin. Korttiin on painettuna virallisesti käyttöön hyväksytty kriisinhallintaveteraanitunnus. Tunnuksen on suunnitellut Esko Hakulinen.

  Tunnuksen keskuskuviona on miekka, jonka terästä versoo oliivipuun oksa lehvineen ja marjoineen. Kuviota kehystää miekan ponteen kiinnittyvä laakerinlehväseppele. Miekka symboloi sotilaallista toimintaa ja siitä versova oliivinlehvä rauhaa. Laakerinlehväseppele kuvaa kunniaa ja edistystä.

  Suomen Rauhanturvaajaliitolla on yksinoikeus tunnukseen ja sen käyttöön.

  Liitto on nyt teettänyt kaikille yhteisestä kriisinhallintaveteraanitunnuksesta HOPEISEN RINTAMERKIN, jonka hankkimiseen on oikeutettu jokainen kriha-veteraanikortin haltija.

  RINTAMERKKI on aitoa 925/00 hopeaa ja sen halkaisija on 16 mm. Merkki toimitetaan yksittäispakattuna kiinnitettynä pahvikorttiin, jonka kuva-aihe on sama kuin veteraanikortissamme.

  Merkkiä myydään aluksi vain liiton jäsenyhdistysten kautta ja sen jäsenhinta on 25 euroa (ei-jäsenille 35 euroa). Myyntituotolla tuetaan liiton kriisinhallintaveteraani- ja vertaistukitoimintaa. Toimitukset yhdistyksille alkavat YK-päivän jälkeen.

  Yhteystiedot jäsenyhdistyksiin: www.rauhanturvaajaliitto.fi/jasenyhdistykset

  Teksti ja kuvat: Esko Hakulinen

   

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito