Uutiset

Uusi kriisinhallinnan koulutusohjelma vapaaehtoisille

Kuva: Ossi Hietala

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK ja Kriisinhallintakeskus (CMC Finland) ovat YK:n päivänä 24.10. sopineet yhteisen kriisinhallinnan koulutusohjelman kehittämisestä vapaaehtoisille.

KRIHA-koulutusohjelman tavoitteena on parantaa kriisinhallinnan osaamista tarjoamalla kriisinhallinnasta kiinnostuneille vapaaehtoistoimijoille mahdollisuus nousujohteiseen koulutukseen. Samalla parannetaan kriisinhallintaan liittyvää koulutuksellista resursointia. Koulutusohjelman tarvevaatimuksia on kartoitettu yhteistyössä Puolustusvoimien ja Kriisinhallintakeskuksen kanssa.

Koulutusohjelman käynnistämisessä aloitteellisena toiminut Suomen Rauhanturvaajaliton puheenjohtaja Mauri Koskela kuvailee käynnistettävän ohjelman hyötyjä:

- Rauhanturvaajaliitolle ohjelma on hyvä väylä oman kouluttajaosaamisemme nousujohteiseen kehittämiseen. Ajatuksemme on, että ohjelma mahdollistaa valtakunnallisesti paremman resurssisuunnittelun sekä tukee osaltaan Puolustusvoimia ja Kriisinhallintakeskusta kriisinhallintatehtävien rekrytoinnissa, Koskela toteaa.

Koulutusohjelman ensimmäinen suurempi harjoituskokonaisuus KRIHA 2020 toteutetaan toukokuussa kansainvälisen rauhanturvaajapäivän läheisyydessä Helsingissä. Harjoitukseen kuuluu mm. Kriisinhallinta tutuksi -koulutusta sekä Naisten rekrytointiseminaari.

- Koulutusohjelman tavoitteena on myös parantaa poikkihallinnollisesti kriisinhallinnan osaamista, jonka kautta vahvistamme entisestään suomalaisten hyvää ja osaavaa mainetta kriisinhallinnan ammattilaisina maailmalla, MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen kuvailee.

- Yhteistyö tukee lisäksi hyvin kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan kansallista ohjelmaamme, summaa Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson.

Kurssikokonaisuuksia MPK:n alaisuudessa

Koulutusohjelma mahdollistaa kriisinhallintaan liittyvien parhaiden käytäntöjen valtakunnallisen levittämisen sekä vapaaehtoiskouluttajien osaamisen kehittämisen keskitetysti. Koulutusohjelma sisältää kurssikokonaisuuksia, joita on suunnattu eri kohderyhmille. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Kriisinhallinta tutuksi -koulutuskokonaisuus
 • Gender -koulutuskokonaisuus
 • Vertaistuen koulutuskokonaisuus
 • Siviilikriisinhallinnan kokonaisuus 
 • Seminaarit
 • Kouluttajakoulutus
 • Harjoitustoiminta

Koulutusohjelman kurssit toteutetaan pääosin MPK:n koulutuksina. Tuleva kurssitoiminta perustuu 1.1.2020 voimaan tulevaan Lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta.

SUOMEN RAUHANTURVAAJALIITON SYYSLIITTOKOKOUS LAHDESSA 26.10.2019

SUOMEN RAUHANTURVAAJALIITON SYYSLIITTOKOKOUS LAHDESSA 25. - 27.10.2019
Hotelli Seurahuone, Aleksanterinkatu 14, 15110 LAHTI puh. 020 1234655, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Perjantai 25.10.2019
klo 16.00 - Majoittuminen pitkämatkalaisille, Hotelli Seurahuone
klo 19.00 - Lahden kaupungin vastaanotto kaupungintalolla (edustus 2 henkilöä/yhdistys). Varustus: Smart Casual. (Mahdolliset ruoka-allergiat, ilmoitus Reijo Juvoselle 15.10. mennessä)

Lauantai 26.10.2019
klo 09.00 - 11.45 Ilmoittautuminen, hotelli Seurahuone
klo 10.00 - 11.45 Valtuuskunnan kokous, hotelli Seurahuone
klo 12.00 Lipunnosto, Lahden tori (baretti ja tummat käsineet), paikalla viimeistään klo 11.50
klo 12.30 - 13.00 Valtakirjojen tarkastus, hotelli Seurahuone
klo 12.45 - Oheisohjelmana tutustuminen Sotilaslääketieteen museoon, Hennala. Lähtö hotelli Seurahuoneen edestä klo 12.45
klo 13.00 - 16.00 Syysliittokokous, hotelli Seurahuone
klo 15.00 - 18.00 Saunat miehille ja naisille, hotelli Seurahuone
klo 18.30 Lähtö iltajuhlaan, Lahden Upseerikerho
klo 19.00 - Iltajuhla, Lahden Upseerikerho (tumma puku, kunniamerkit)

Sunnuntai 27.10.2019
klo 7.30 - Aamiainen ja kotiinpaluu, hotelli Seurahuone

ILTAJUHLA Illalliskortti 60€ /hlö. Maksu Päijät- Hämeen Rauhanturvaajat ry:n tilille FI14 4212 1220 0034 16 viimeistään 27.9.2019 mennessä. Viestikohtaan nimi/ nimet ja yhdistys. Ruoka-allergiat ilmoitetaan os. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
MAJOITUS Jokainen varaa itse majoituksen suoraan kiintiöstä ”Syysliitto19”. Hotelli Seurahuone, Aleksanterinkatu 14, 1110 LAHTI, puh. 020 1234655, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 27.9. mennessä, jolloin peruutusaika päättyy. MAJOITUSHINNAT 1 hh 111€/ yö 2 hh 136€/ yö

YHTEYSHENKILÖT Reijo Juvonen 0405793463 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Ilkka Koskinen 0400711127 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TERVETULOA! PÄIJÄT-HÄMEEN RAUHANTURVAAJAT RY

Alakategoriat

 • Tiedotteet

  Kriisinhallintaveteraanitunnuksesta juhlava RINTAMERKKI

  Rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille myönnettiin v.2016 veteraanistatus, jonka yhteiseksi tunnustukseksi puolustusministeriö lähetti kaikille kriisinhallintaveteraanikortin. Korttiin on painettuna virallisesti käyttöön hyväksytty kriisinhallintaveteraanitunnus. Tunnuksen on suunnitellut Esko Hakulinen.

  Tunnuksen keskuskuviona on miekka, jonka terästä versoo oliivipuun oksa lehvineen ja marjoineen. Kuviota kehystää miekan ponteen kiinnittyvä laakerinlehväseppele. Miekka symboloi sotilaallista toimintaa ja siitä versova oliivinlehvä rauhaa. Laakerinlehväseppele kuvaa kunniaa ja edistystä.

  Suomen Rauhanturvaajaliitolla on yksinoikeus tunnukseen ja sen käyttöön.

  Liitto on nyt teettänyt kaikille yhteisestä kriisinhallintaveteraanitunnuksesta HOPEISEN RINTAMERKIN, jonka hankkimiseen on oikeutettu jokainen kriha-veteraanikortin haltija.

  RINTAMERKKI on aitoa 925/00 hopeaa ja sen halkaisija on 16 mm. Merkki toimitetaan yksittäispakattuna kiinnitettynä pahvikorttiin, jonka kuva-aihe on sama kuin veteraanikortissamme.

  Merkkiä myydään aluksi vain liiton jäsenyhdistysten kautta ja sen jäsenhinta on 25 euroa (ei-jäsenille 35 euroa). Myyntituotolla tuetaan liiton kriisinhallintaveteraani- ja vertaistukitoimintaa. Toimitukset yhdistyksille alkavat YK-päivän jälkeen.

  Yhteystiedot jäsenyhdistyksiin: www.rauhanturvaajaliitto.fi/jasenyhdistykset

  Teksti ja kuvat: Esko Hakulinen

   

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito