Vertaistukitoimintaa

”Meillä on tänä iltana erikoistarjous: lainattavana elävää rauhanturvaajakokemusta viideltä vuosikymmeneltä. Tätä elävää kirjastoa voi lainata keskusteluja varten ilman kirjastokorttia”, kertoi Pasilan pääkirjaston johtaja Tiina Tarvonen tiistaina 19.3. Helsingissä.

”Olemme täällä avoimena keskustelulle ja teidän kysymyksillenne”, aloitti Henkka Helakorpi särmästi palveluspuku päällään torstaina 21.3. Oulun pääkirjaston Pakkalan salissa. ”Tulkaa jatkamaan keskustelua myöhemmin ravintola Tuba Food & Lounge:en”, jatkoi Henkka.

Rauhanturvaajaliiton vapaaehtoiset halusivat tuoda palvelusaikansa kokemukset osaksi kansalaisryhmien kanssa käytävää avointa keskustelua rasisminvastaisella viikolla 18.-24.3.2019. Pasilassa oli kuusi rauhanturvaajaa ”lainattavana”. Oulussa paneeliin osallistui neljä rauhanturvaajaa ja myöhempään ravintolassa käytyyn keskusteluun liittyi lisää Oulun seudun rauhanturvaajia. Jatkossa ainakin Pasilan pääkirjastossa kaavailtiin vastaavia keskustelutilaisuuksia esim. koululuokkien kanssa.

Vaikutelmaksi jäi, että näkökulmat avartuivat puolin ja toisin. Jotain kohtaamisten ja keskustelun tarpeesta kertoo oululaisen ravintolayleisön joukosta esitetty kiitospuheenvuoro: ”Näyttää siltä, että rauhaa on monenlaista - tai ehkä sitä ei ole ollenkaan, on vain vihaa. Jotkut ihmiset eivät ole koskaan kokeneet normaalia sovinnon tilaa, joillekin valtioiden välinen ja kotivaltion sisäinen rauha on itsestään selvää. Te olette laittaneet itsenne likoon, että edes jostain, mikä nyt näyttää olevan mahdotonta, tulisi joskus mahdollista.” Tähän oli hyvä lopettaa keskusteluilta tällä kertaa.

 

Oulu keskustelutilaisuus 210319 edited

(Oulun kirjaston Pakkalan sali 21.3.2019 paneeli: kuvassa vasemmalta: Tarja Raappana, Timo Ryhänen, Timo Heikkinen ja Henkka Helakorpi)

Arvoisa rauhanturvaaja, omainen, läheinen tai muuten näille sivuille satunnaisesti klikannut

Rauhanturvaajaliiton vertaistuen vapaaehtoiset, koulutetut päivystäjät päivystäjävät 24/7 365 vrk/vuodessa liiton vertaistukipuhelimessa. Löydät tästä tukimuodosta lisää tietoa näiltä sivuilta.

Tämä puhelinauttamisen käytäntö on ollut yhtenä mallina ja peilinä, kun yhdessä Miessakkien kanssa kehiteltiin myös muille miehille tukipuhelinta viime syksynä. Syksyn mittaan olemme järjestäneet yhteisiä koulutustilaisuuksia, seminaareja ja olemme kehitelleet ideaa käytännöksi.

"MIESluuri", miehille suunnattu vertaistukeen perustuva auttava puhelinpalvelu julkistettiin tiistaina 26.2.2019. Rauhanturvaajaliiton vertaistuki toivottaa onnea ja menestystä tälle ja muulle Miessakkien toiminnalle ja lupaa olla tukena jatkokehittelyssäkin. 

Voit toki soittaa MIESluuriin itsekin tai kertoa tällaisestakin apukanavasta kaverille.

Yksi keskeinen ajatus MIESluurin kehittelyssä on ollut tämä: 

Kuulluksi tullut mies löytää keinot ja ratkaisut useimmiten itsestään. Yksi puhelu ei tietenkään ratkaise ongelmaa, mutta voi olla se tärkeä askel eteenpäin omassa elämässä. Jollekin miehelle se voi antaa puhtia nousta sohvalta ja hakeutua ihmisten pariin. Toinen taas saattaa tarvita keskustelua selkeyttääkseen parisuhteeseen liittyvää epämääräistä ahdistusta.

Toiminta perustuu vertaismiesten vapaaehtoiseen toimintaan, jota tuetaan hankkeen resurssein. Toiminnan sisällöstä päättävät miehet itse.

Miessakit tarjoaa paljon muutakin miehen hyvinvointia tukevaa toimintaa, josta löydät tietoa Miessakkien nettisivuilta: https://www.miessakit.fi/ Rauhanturvaajaliitto kehittää yhteistä vertaistukitoimintaa Miessakkien kanssa koko ajan.

Perustietoa Miessakkien MIESluurista:

MIESluuri tiistaisin kello 18-22
Soita numeroon 044 751 1310 (puhelumaksu oman liittymän mukaisesti)

MIESluuri on puhelinpalvelu, joka tukee ja neuvoo miehiä elämässä eteenpäin. Miessakkien Toiminnan Miesten vapaaehtoiset miehet vastaavat puhelimeen tiistai-iltaisin. Vastaajat antavat vertaispohjalta tukea ja neuvoja.

- Tukea omaan ajatteluun
- Tietoa miehille suunnatuista palveluista Suomessa
- Vinkkejä harrastuksien ja yhteisöjen löytämiseen

Palvelu on anonyymi. Yksilöiviä tietoja ei siis tallenneta. Puhelun hinta on operaattorisi hinnoittelun mukainen

”Tärkeintä on keskusteluissa vähentää palveluun soittavien miesten itsensä kokemaa häpeän tunnetta, joka liittyy omaan tuen tarpeeseen” sanoo Pekka Sauri, joka on toiminut legendaarisen Yölinja -ohjelman radioterapeuttina ja toimii MIESluurin neuvonantaja ja kummisetänä.

Lisää tietoa Miesluurista saat klikkaamalla: 

https://www.miessakit.fi/fi/toimintamuodot/toiminnan_miehet/miesluuri 

tai katsopa vaikka Jyrin hieno video osoitteesta: 

https://www.facebook.com/Miessakit/

#morjens #toiminnanmiehet #eteenpäin #puhelintuki #vertaistuki

Hei arvoisa rauhanturvaaja tai juuri kotiutunut.


Rauhanturvaajaliitto on aiemmin jo tiedottanut, että entisille ja nykyisille rauhanturvaajille ammatillisen avun hakeminen on tehty mahdollisimman helpoksi yhdessä Puolustusvoimien, Valtiokonttorin ja HUS:n kanssa.

Tätä kutsutaan matalan kynnyksen tueksi.


Yhä selvemmin tiedämme, että avun tarve voi olla todella erilaista. Siksi yhdessä kehitämme tukea mm. seuraavasti:


Toiminnassa syntyneiden tapaturmien ja palvelussairauksien hoidon lisäksi kiinnitetään entistä suurempaa huomiota myös muuhun tuen tarpeeseen.
Kriisinhallintatehtävissä palvelleille kehitetään matalan kynnyksen periaatteella tukea hoidon, kuntoutuksen, sopeutumisen ja työhön paluun toteutumiseen välittömästi palveluksen jälkeen. Tarvittaessa järjestetään mm. riittävän ajoissa aloitettua ammatillista kuntoutusta, joka ehkäisee työkyvyttömyyttä ja syrjäytymistä sekä nopeuttaa työhön tai opiskeluun paluuta tehokkaasti.

Viranomaisten ja Rauhanturvaajaliiton yhteisenä tavoitteena on, että tarvittaessa kotiutunut voi päätyä mahdollisimman nopeasti varsinaiseen ammatilliseen kuntoutukseen, jos vamma/sairaus estää paluun entiseen työhön tai opiskeluun.

Tietenkin yhteinen tavoite on, että jokainen voisi palata normaaliin perhe- ja työelämään palveluksensa jälkeen. Tällä tiellä kuljemme tukien mukana. Tukimuotoja kehitetään koko ajan!

Katso lisää osoitteista:

https://www.mielenterveystalo.fi/ (hakusana ”rauhanturvaaja”) tai


http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Kansalaisille_ja_yhteisoille/Korvaukset_ja_etuisuudet/Tapaturmat_kriisinhallintatehtavissa/Psyykkisen_tuen_palvelut 

nobel haku 1psd

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito