Tiedotteet

Ohjeita kysymyksistä, joita olemme saaneet rauhanturvaajaveteraanien kuolemaan ja hautajaisiin liittyen

Rauhanturvaajien muistomerkki Hietaniemi kevätkuva baretit edited

Kuva: Rauhanturvaajien muistomerkki Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä

Tietoa kuolemantapauksien yhteydessä nousseista kysymyksistä.

Rauhanturvaajaliitosta on jonkin verran kysytty mm. rauhanturvaajaveteraanien hautaustoimituksesta, muistotilaisuuksien järjestämisestä ja rauhanturvaajaveteraanien hautausavustuksesta. Tässä kirjoituksessa käsitellään muutamia esiin nousseita kysymyksiä.

Tukea paikallisesti hautaustoimitukseen, muistotilaisuuteen sotiemme veteraaneille ja kriisinhallintaveteraaneille

Rauhanturvaajaliitolle on kunnia-asia tukea sotiemme veteraaneja ja heidän läheisiään myös silloin, kun on viimeisen matkan aika. Lisäksi Rauhanturvaajaliitto ja liiton paikallisyhdistykset pyrkivät järjestämään tukea rauhanturvaajaveteraanin läheisille kuoleman kohdattua. Moni yksityiskohta selviää keskustellen, joten ota yhteyttä. Haluamme auttaa, jos kysymyksiä herää hautaustoimituksesta tai jos haluat keskustella vaikkapa muistotilaisuuden järjestämisestä. Näissä asioissa voit ottaa yhteyttä Rauhanturvaajaliiton vertaistukikoordinaattoriin tai liiton puheenjohtajaan. Yhteystiedot löydät näiltä sivuilta.

Tukea voit saada myös paikallisyhdistyksestäsi esimerkiksi kunniavartioon, arkun kantoon, läheisten kuljetuksiin ja moniin muihin asioihin. Järjestettävissä oleva tuki vaihtelee paikallisesti. Rauhanturvaajaliitto ja paikallisyhdistykset haluavat saattaa rauhanturvaajaveteraanin kunnioittaen viimeiselle matkalleen ja haluamme tukea läheisiä. Ota rohkeasti yhteyttä.

Sotaveteraanit ja hautaukseen liittyvät avustukset

Vanhimpien kriisinhallintaveteraanien joukossa voi olla myös sotaveteraaneja. Vuoden 2004 alusta voimaan tulleen hautaustoimilain mukaan evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien ja seurakuntayhtymän hautausmaat ovat yleisiä hautausmaita. Hautaustoimessa perittävien perusteiden tulee olla samat kaikille. Laissa on poikkeussäännös, jonka nojalla seurakunta tai seurakuntayhtymä voi myöntää kokonaan tai osittain vapautuksen hautaustoimesta perittävistä maksuista, jos vainaja on ollut rintamaveteraani, tai siihen rinnastettavasta syystä. Maksuvapautus voi koskea puolisoa. Monet seurakunnat antavat edellä mainitun maksuvapauden. Voit tiedustella asiaa kotiseurakunnastasi.
Valtiokonttori voi maksaa hautausapua, jos sotainvalidille vahvistettu työkyvyttömyysaste oli vähintään 20 prosenttia. Veteraanilla, jolla ei ole sotainvaliditeettia, ei hautausavusta makseta. Lisätietoa saat Valtiokonttorilta puhelimitse numerosta 0295 50 2000 tai klikkaamalla: https://www.valtiokonttori.fi/.

Hautausavustus ja kriisinhallintaveteraani.

Varsinaista hautausavustusta kriisinhallintaveteraanille, hänen puolisolleen tai leskelleen ei valitettavasti ole mahdollista saada Rauhanturvaajaliiton kautta.
Haluamme kuitenkin antaa ohjeet, miten menetellä, jos kyse on hautausavustuksesta.
Hautausavustuksen hakeminen kuuluu ensisijaisesti vainajan kunnan sosiaalitoimelle. Monissa kunnissa on järjestetty sähköinen ja/tai puhelimella toteutettu sosiaalineuvonta, josta saa tarkkaa kuntakohtaista tietoa ja selkeät ohjeet, miten toimia hautausavustuksen hakemiseksi. Julkisen hallinnon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon (sote-palveluiden) uudistamisen myötä hautausavustuksen hakeminen siirtynee kunnilta maakunnille.

Kansaneläkelaitoksen tuesta omaiselle kuolemantapauksessa voit saada lisää tietoa klikkaamalla: https://www.kela.fi/omaisenkuolema.

Avustusta hautauskuluihin voi tiedustella myös työnantajalta, työeläkelaitokselta, vakuutusyhtiöiltä tai ammattiliitolta. Hautausavustusta voidaan maksaa pakollisista tapaturma-, liikenne-, sotilastapaturma-, sotilasvamma- ja potilasvakuutuksista.

Jos kriisinhallintaveteraani on lisäksi sotainvalidi, sotainvalidin kuolinpesällä voi olla oikeus Valtiokonttorin maksamaan hautausapuun. Lisätietoja saat klikkaamalla: https://www.valtiokonttori.fi/

Hautausjärjestelyihin saa lisätietoa myös omasta seurakunnastasi tai klikkaamalla https://www.hautajaiset.fi/.

Kriisinhallintaveteraanikortti

 

Kriisinhallintaveteraanikortti anonymous

 

 

Puuttuuko Kriisinhallintaveteraarikortti?

Toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Jos olet yli 60-vuotias kriisinhallintaveteraani tai jos sinulla on turvakielto tai olet kadottanut korttisi, ilmoita siitä sähköpostilla Porin Prikaatiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai postiosoitteeseen Porin Prikaati, Auli Pakula, PL 38, 27801 Säkylä.

Kortteja tilataan, kun isompi erä kotiutuu. Täydennys tai uudet tilataan samassa nipussa.

Ilmoita sukunimi, etunimi, lähiosoite, postinumero ja postitoimipaikka. Ilmoita myös syntymäaikasi sekä missä operaatiossa olet ollut (viimeisin) ja suunnilleen koska.

Parhaassa tapauksessa uusi kortti tulee noin kuukaudessa.

Suomen rauhanturvaajat ovat hoitaneet tehtävänsä kunnialla

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Rauhanturvaaja-lehdelle:

”Suomen rauhanturvaajat ovat
hoitaneet tehtävänsä kunnialla”

 

Rauhanturvaajaliiton edustajat eli päätoimittaja Asko Tanhuanpää (vas.) ja puheenjohtaja Paavo Kiljunen kävivät tapaamassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä Presidentinlinnassa. (Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Rauhanturvaajaliiton edustajat eli päätoimittaja Asko Tanhuanpää (vas.) ja puheenjohtaja Paavo Kiljunen kävivät tapaamassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä Presidentinlinnassa. (Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti Rauhanturvaajaliiton edustajat, puheenjohtaja Paavo Kiljusen ja päätoimittaja Asko Tanhuanpään vastaan Presidentinlinnassa. Tapaamisen aiheena oli suomalaisen rauhanturvaamisen 60-vuotinen historia. Presidentin mukaan moitteita rauhanturvaajien tekemästä työstä ei ole kuulunut.

- Suomalaiset rauhanturvaajat ovat aina hoitaneet tehtävänsä kunnialla. Hyvä maine lähti liikkeelle jo Suezilta ja se on kantanut kaikki nämä vuodet. 45 000 rauhanturvaajaa on joukkona iso. Arvokkaan työnne ohessa olette edustaneet hienosti Suomea, Niinistö kiitteli.

Rauhanturvaajilla on näkyvä rooli myös tasavallan presidentin arjessa. Presidentinlinnassa vieraillessamme ensimmäinen ex-rauhanturvaaja eli Siinailla aikanaan palvellut linnan hovimestari tuli vastaan jo ovella. Rauhanturvakokemusta oli myös molemmilla tapaamillamme turvamiehillä, samoin kuin paikalla olleella presidentin adjutantilla.

Rauhanturvaajat olivat hyvin edustettuina myös vuoden 2016 itsenäisyyspäivän vastaanotolla, jonka teemana oli Suomen vahvuudet. Puheenjohtaja Paavo Kiljusen lisäksi kutsun olivat saaneet muun muassa monet Vuoden rauhanturvaajaksi valituista.

nobel haku 1psd

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito