Lehdistömateriaali

Tasavallan presidentin tervehdys

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous päätti kansainvälisen rauhanpäivän nimeämisestä vuoden 1981 avajaisistunnossaan. Ensimmäistä rauhanpäivää vietettiin 30 vuotta sitten vuonna 1982. Vuonna 2001 yleiskokous vahvisti syyskuun 21. päivän viralliseksi YK:n kansainvälisen rauhan päiväksi.

Maailman Veteraanijärjestö kehotti kirjeellään vuonna 2008 muistamaan päivää kaikissa jäsenmaissa järjestämällä kansallisia tapahtumia. Tänä vuonna rauhanpäivän tapahtumia järjestetään tältä pohjalta viidennen kerran ympäri maailmaa, sekä perjantaiksi osuvana varsinaisena rauhanpäivänä että koko viikonlopun aikana.

Den 21 september firas FN:s internationella fredsdag över hela världen. Med fredsdagen vill FN uppmärksamma fred och ickevåld samt uppmana till eldupphör världen runt. Världens Veteranorganisation, våra krigsveteraner och många medborgarorganisationer vill uppmuntra alla att uppmärksamma dagen på ett positivt sätt för att visa, att vi alla vill försvara fred, frihet och medmänsklighet.

Joka päivä voimme todeta, että YK:n tavoittelema pysyvä maailman rauhantila ei ole toteutunut. Siksi on tärkeää, että me kaikki rauhanpäivän yhteydessä annamme vahvan tukemme ponnistuksille konfliktien lopettamiseksi, sotien estämiseksi ja pysyvän rauhan saavuttamiseksi.

Arvostan suuresti veteraanijärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen eri puolilla Suomea järjestämiä tilaisuuksia, joissa rauhanpäivää muistetaan kutsumalla koko kansa mukaan liikkumaan. Ajatuksen – kestävän rauhan ja elinikäisen liikunnan teemojen yhdistämisen – takana olivat juuri maamme veteraanit. Järjestelyissä on mukana myös monia muita eri kansalaisjärjestöjä.

Toivotan kaikille rauhanpäivän tapahtumiin osallistuville, etenkin mukana oleville kouluille ja nuorille koululaisille, iloista mieltä ja turvallista tulevaisuutta.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti

Turvallisuus ja Puolustus 2012

MessutKuudennet kansainväliset turvallisuus- ja puolustusalan erikoismessut järjestään Lahden Messukeskuksessa 27. - 29.9.2012.
Suomen Rauhanturvaajaliitto on messuilla mukana omalla osastollaan.

Veteraanit kutsuvat liikkumaan maailman rauhan puolesta

Keskiviikko 21.9. olevan Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälisen rauhanpäivän korostamiseksi Maailman Veteraanijärjestöjen aloitteesta on järjestetty liikunta- ja kävelytapahtumia vuodesta 2008 ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Ikääntyneet sotiemme veteraanit ovat näyttäneet meille pitkään esimerkkiä siitä, kuinka tärkeää hyvän fyysisen kunnon ylläpitäminen on. Vuoden 2011 toukokuussa tuli kuluneeksi 70 vuotta Suomen kaikkien aikojen suurimmasta kuntoliikuntatapahtumasta. Silloin käytiin historiallinen maaottelumarssi Ruotsia vastaan joka sai liikkeelle yli 1,5 miljoonaa suomalaista, lähes puolet silloisen Suomen asukkaista. Nyt sotiemme veteraanit innostavat ja kutsuvat YK:n rauhanpäivään liittyen koko kansan kautta maan vauvasta vaariin ulkoilemaan sunnuntaina 18.9.

Neljännen kerran järjestettävien kansainvälisten rauhankävelyjen valtakunnallinen päätapahtuma Suomessa on Kuopiossa Valkeisenlammen ympäristössä sunnuntaina 18. syyskuuta klo 12-14. Tapahtuman suojelijana on pääministeri Jyrki Katainen.

Tapahtumien ohjelmat vaihtelevat paikkakunnittain – kävelylenkin lisäksi lähtö- ja maalialueilla voi olla erilaisia oheistapahtumia, kuten alkujumppaa, musiikkiesityksiä ja leikkimielisiä kilpailuja. Kävelymatkat on suunniteltu niin, että myös ikääntyneimmille ja perheille löytyy sopiva vaihtoehto. Kuopiossa on mahdollisuus esimerkiksi rauhanhölkkään.

Viime vuonna veteraanien haaste keräsi 6276 reippailijaa kymmenillä paikkakunnilla. Tänä vuonna tavoitteena on saada yli 10 000 ulkoilijaa liikkeelle. Veteraanit haluavat haastaa erityisesti perheitä ja koululaisia mukaan liikkumaan kanssaan. Koululaiset voivat suorittaa osuutensa myös koulujen liikuntapäivän yhteydessä tapahtumapäivää 18.9. edeltävällä tai seuraavalla viikolla. Osallistujille annetaan mukanaolonsa muistoksi entiseen tapaan pinssi.

Tapahtumien järjestelyissä on mukana useita kansalaisjärjestöjä ja mm. kaikki maamme valtakunnalliset veteraanijärjestöt, Veteraanivastuu ry sekä Suomen Rauhanturvaajaliitto.

Helsingissä kävely järjestetään Käpylän urheilupuistossa klo 12 alkaen. Muista paikkakunnista ja paikallisista yhteyshenkilöistä voi kysyä:

Heikki Pietilä, Suomen Rauhanturvaajaliiton koulutuspäällikkö, puh. 040 5345 696
heikki.pietila(a)rauhanturvaajaliitto.fi

Kuopion päätapahtumasta antaa lisätietoja:
Tapahtuman koordinaattori Tuomas Oinonen, puh 044 5180 937,
tuomas.oinonen(a)josset.fi

nobel haku 1psd

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito