Lehdistömateriaali

Rauhanturvaajaliitto: Rauhanturvaajien jälkihoito kuntoon

Suomen Rauhanturvaajaliitto pitää välttämättömänä, että Suomi pitää huolen kriisinhallintaoperaatioissa fyysisesti tai henkisesti vammautuneista entisistä rauhanturvaajista. Vammautuneiden määrä on onneksi suhteellisen pieni, joten kustannuksiin asia ei voi kaatua.

Jälkihoidossa onkin viime aikoina otettu positiivisia askelia. Viikko sitten puolustusministeriö julkisti kriisinhallintaveteraaniohjelman. Rauhanturvaajaliitto pitää ohjelmaa oikeansuuntaisena ja osoituksena viranomaisten aidosta halusta kantaa vastuunsa. Valtiokonttori nimesi viime vuoden lopulla neljä kuntoutuslaitosta, joissa voidaan kuntouttaa vammautuneita rauhanturvaajia. Kuntoutusta on jo kokeiltu yhdessä laitoksessa. Korvauskäytäntöjä on pyritty selkeyttämään. Toimintaa ohjaavan lainsäädännön muutostarpeet on tiedostettu.

Rauhanturvaajaliitto on aloittanut maaliskuussa Raha-automaattiyhdistyksen rahoittaman rauhanturvaajien vertaistukiprojektin. Projektilla on tarkoitus kehittää koko maan kattava matalan kynnyksen järjestelmä, johon tukea tarvitsevan on helppo ottaa yhteyttä. Vertaistukijärjestelmä täydentää yhteiskunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Järjestelmä on myös rauhanturvaajien läheisten käytössä.

Rauhanturvaajaliitto on tyytyväinen siihen, että entisten rauhanturvaajien tukitarpeet on vähitellen tiedostettu. Nyt täytyy hyvät päätökset vain jalkauttaa konkreettisiksi käytännöiksi. On kohtuullista, että isänmaalle oman panoksensa antanut ja operaatiossa kovia kokenut rauhanturvaaja voi luottaa siihen, että hänestä pidetään huolta myös palveluksen jälkeen. Näihin päiviin asti henkisesti tai fyysisesti vammautunut kriisinhallintasotilas on joutunut usein yksin kamppailemaan oikeuksiensa puolesta.

– On koko yhteiskunnan etu, että palveluksen aikana fyysisesti tai henkisesti kovia kokenut rauhanturvaaja kuntoutuu työkuntoiseksi ja normaaliin elämään kykeneväksi, sanoo Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

Suomen Rauhanturvaajaliitto kokoontui kevätliittokokoukseensa Sastamalaan lauantaina 25.5.

Lisätiedot: puheenjohtaja Paavo Kiljunen puh. 044 556 0277

Tasavallan presidentin tervehdys

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous päätti kansainvälisen rauhanpäivän nimeämisestä vuoden 1981 avajaisistunnossaan. Ensimmäistä rauhanpäivää vietettiin 30 vuotta sitten vuonna 1982. Vuonna 2001 yleiskokous vahvisti syyskuun 21. päivän viralliseksi YK:n kansainvälisen rauhan päiväksi.

Maailman Veteraanijärjestö kehotti kirjeellään vuonna 2008 muistamaan päivää kaikissa jäsenmaissa järjestämällä kansallisia tapahtumia. Tänä vuonna rauhanpäivän tapahtumia järjestetään tältä pohjalta viidennen kerran ympäri maailmaa, sekä perjantaiksi osuvana varsinaisena rauhanpäivänä että koko viikonlopun aikana.

Den 21 september firas FN:s internationella fredsdag över hela världen. Med fredsdagen vill FN uppmärksamma fred och ickevåld samt uppmana till eldupphör världen runt. Världens Veteranorganisation, våra krigsveteraner och många medborgarorganisationer vill uppmuntra alla att uppmärksamma dagen på ett positivt sätt för att visa, att vi alla vill försvara fred, frihet och medmänsklighet.

Joka päivä voimme todeta, että YK:n tavoittelema pysyvä maailman rauhantila ei ole toteutunut. Siksi on tärkeää, että me kaikki rauhanpäivän yhteydessä annamme vahvan tukemme ponnistuksille konfliktien lopettamiseksi, sotien estämiseksi ja pysyvän rauhan saavuttamiseksi.

Arvostan suuresti veteraanijärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen eri puolilla Suomea järjestämiä tilaisuuksia, joissa rauhanpäivää muistetaan kutsumalla koko kansa mukaan liikkumaan. Ajatuksen – kestävän rauhan ja elinikäisen liikunnan teemojen yhdistämisen – takana olivat juuri maamme veteraanit. Järjestelyissä on mukana myös monia muita eri kansalaisjärjestöjä.

Toivotan kaikille rauhanpäivän tapahtumiin osallistuville, etenkin mukana oleville kouluille ja nuorille koululaisille, iloista mieltä ja turvallista tulevaisuutta.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti

Turvallisuus ja Puolustus 2012

MessutKuudennet kansainväliset turvallisuus- ja puolustusalan erikoismessut järjestään Lahden Messukeskuksessa 27. - 29.9.2012.
Suomen Rauhanturvaajaliitto on messuilla mukana omalla osastollaan.

nobel haku 1psd

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito