Lehdistömateriaali

Veteraanit kutsuvat liikkumaan maailman rauhan puolesta

Keskiviikko 21.9. olevan Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälisen rauhanpäivän korostamiseksi Maailman Veteraanijärjestöjen aloitteesta on järjestetty liikunta- ja kävelytapahtumia vuodesta 2008 ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Ikääntyneet sotiemme veteraanit ovat näyttäneet meille pitkään esimerkkiä siitä, kuinka tärkeää hyvän fyysisen kunnon ylläpitäminen on. Vuoden 2011 toukokuussa tuli kuluneeksi 70 vuotta Suomen kaikkien aikojen suurimmasta kuntoliikuntatapahtumasta. Silloin käytiin historiallinen maaottelumarssi Ruotsia vastaan joka sai liikkeelle yli 1,5 miljoonaa suomalaista, lähes puolet silloisen Suomen asukkaista. Nyt sotiemme veteraanit innostavat ja kutsuvat YK:n rauhanpäivään liittyen koko kansan kautta maan vauvasta vaariin ulkoilemaan sunnuntaina 18.9.

Neljännen kerran järjestettävien kansainvälisten rauhankävelyjen valtakunnallinen päätapahtuma Suomessa on Kuopiossa Valkeisenlammen ympäristössä sunnuntaina 18. syyskuuta klo 12-14. Tapahtuman suojelijana on pääministeri Jyrki Katainen.

Tapahtumien ohjelmat vaihtelevat paikkakunnittain – kävelylenkin lisäksi lähtö- ja maalialueilla voi olla erilaisia oheistapahtumia, kuten alkujumppaa, musiikkiesityksiä ja leikkimielisiä kilpailuja. Kävelymatkat on suunniteltu niin, että myös ikääntyneimmille ja perheille löytyy sopiva vaihtoehto. Kuopiossa on mahdollisuus esimerkiksi rauhanhölkkään.

Viime vuonna veteraanien haaste keräsi 6276 reippailijaa kymmenillä paikkakunnilla. Tänä vuonna tavoitteena on saada yli 10 000 ulkoilijaa liikkeelle. Veteraanit haluavat haastaa erityisesti perheitä ja koululaisia mukaan liikkumaan kanssaan. Koululaiset voivat suorittaa osuutensa myös koulujen liikuntapäivän yhteydessä tapahtumapäivää 18.9. edeltävällä tai seuraavalla viikolla. Osallistujille annetaan mukanaolonsa muistoksi entiseen tapaan pinssi.

Tapahtumien järjestelyissä on mukana useita kansalaisjärjestöjä ja mm. kaikki maamme valtakunnalliset veteraanijärjestöt, Veteraanivastuu ry sekä Suomen Rauhanturvaajaliitto.

Helsingissä kävely järjestetään Käpylän urheilupuistossa klo 12 alkaen. Muista paikkakunnista ja paikallisista yhteyshenkilöistä voi kysyä:

Heikki Pietilä, Suomen Rauhanturvaajaliiton koulutuspäällikkö, puh. 040 5345 696
heikki.pietila(a)rauhanturvaajaliitto.fi

Kuopion päätapahtumasta antaa lisätietoja:
Tapahtuman koordinaattori Tuomas Oinonen, puh 044 5180 937,
tuomas.oinonen(a)josset.fi

Rauhanturvaajat kokoontuvat Vaasaan

Suomen Rauhanturvaajaliiton kevätkokous järjestetään tänä viikonloppuna Vaasassa. Liiton paikallisyhdistys Vaasan Seudun Rauhanturvaajat vastaavat käytännön järjestelyistä ja samalla viettää 30-vuotisjuhliaan.
Ohjelmassa on lipunnosto Vaasan torilla kello 12 ja Satakunnan lennoston Hornet-hävittäjän ylilento. Porin Prikaatin kalustoesittely on vuorossa kävelykadulla klo 10–16.
Vaasaan saapuu yli kaksi sataa entistä ja nykyistä rauhanturvaajaa kaikista operaatioista joihin Suomi on aikojen saatossa osallistunut.

Vuoden rauhanturvaajaksi kouvolalainen Topi Katalkin

Suomen Rauhanturvaajaliitto on valinnut vuoden rauhanturvaajaksi Kosovossa KFOR-operaatiossa palvelleen kapteeni Topi Katalkinin. Hän on 31-vuotias ja kotoisin Kouvolasta. Suomessa ammattiupseeri Katalkin työskentelee Karjalan Prikaatissa.
TopiKatalkin

Kosovossa Katalkin palveli vuoden verran Suomen johtaman Keskisen taisteluosaston tilannekeskuksessa. Perusteluina valintaan oli Katalkinin esimerkillinen toiminta päivystysvuorossaan 21.11.2009, jolloin tsekkirauhanturvaajien leirissä tapahtui ampumaonnettomuus.

Katalkin järjesti vahingonlaukauksessa loukkaantuneen rauhanturvaajan ajoissa sairaalaan helikopterikuljetuksessa. Ilman Katalkinin ammattimaista ja ripeää toimintaa vatsaan ammuttu rauhanturvaaja olisi voinut menehtyä.

- Tapahtuneesta ilmoituksen vastaanottanut päivystäjä meni täydellisesti paniikkiin. Tulin takavasemmalta ja otin tilanteen haltuuni, Katalkin kuvailee tilannetta.

Lisäksi Katalkin on varmistanut, että monikansallinen tilannekeskus on hoitanut tehtävänsä hallitusti myös henkilöstön vaihtuessa. Omat työtehtävänsä hän on suorittanut mallikelpoisesti.

- Arvostan liiton palkitsemisen todella korkealle. Hienoa, että  joku huomioi tehdyn työn ja ylipäätään työhön sitoutumisen, Katalkin toteaa.

Toukokuussa Kosovosta palannut kapteeni Katalkin on järjestyksessään kolmas Suomen Rauhanturvaajaliiton valitsema vuoden rauhanturvaaja. Aiemmin tittelin ovat saaneet Jukka Haikonen ja Ari Saarinen.

Tänään 29. toukokuuta vietetään kansainvälistä YK:n rauhanturvaajien päivää. Merkkipäivän tarkoituksena on huomioida entiset ja nykyiset rauhanturvaajat sekä muistaa operaatioissa henkensä menettäneitä.
Rauhanturvaajaliitto ja Puolustusministeriö laskevat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistoksi kello 12:00.

nobel haku 1psd

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito