Lehdistömateriaali

Rauhanturvaajat kokoontuvat Vaasaan

Suomen Rauhanturvaajaliiton kevätkokous järjestetään tänä viikonloppuna Vaasassa. Liiton paikallisyhdistys Vaasan Seudun Rauhanturvaajat vastaavat käytännön järjestelyistä ja samalla viettää 30-vuotisjuhliaan.
Ohjelmassa on lipunnosto Vaasan torilla kello 12 ja Satakunnan lennoston Hornet-hävittäjän ylilento. Porin Prikaatin kalustoesittely on vuorossa kävelykadulla klo 10–16.
Vaasaan saapuu yli kaksi sataa entistä ja nykyistä rauhanturvaajaa kaikista operaatioista joihin Suomi on aikojen saatossa osallistunut.

Vuoden rauhanturvaajaksi kouvolalainen Topi Katalkin

Suomen Rauhanturvaajaliitto on valinnut vuoden rauhanturvaajaksi Kosovossa KFOR-operaatiossa palvelleen kapteeni Topi Katalkinin. Hän on 31-vuotias ja kotoisin Kouvolasta. Suomessa ammattiupseeri Katalkin työskentelee Karjalan Prikaatissa.
TopiKatalkin

Kosovossa Katalkin palveli vuoden verran Suomen johtaman Keskisen taisteluosaston tilannekeskuksessa. Perusteluina valintaan oli Katalkinin esimerkillinen toiminta päivystysvuorossaan 21.11.2009, jolloin tsekkirauhanturvaajien leirissä tapahtui ampumaonnettomuus.

Katalkin järjesti vahingonlaukauksessa loukkaantuneen rauhanturvaajan ajoissa sairaalaan helikopterikuljetuksessa. Ilman Katalkinin ammattimaista ja ripeää toimintaa vatsaan ammuttu rauhanturvaaja olisi voinut menehtyä.

- Tapahtuneesta ilmoituksen vastaanottanut päivystäjä meni täydellisesti paniikkiin. Tulin takavasemmalta ja otin tilanteen haltuuni, Katalkin kuvailee tilannetta.

Lisäksi Katalkin on varmistanut, että monikansallinen tilannekeskus on hoitanut tehtävänsä hallitusti myös henkilöstön vaihtuessa. Omat työtehtävänsä hän on suorittanut mallikelpoisesti.

- Arvostan liiton palkitsemisen todella korkealle. Hienoa, että  joku huomioi tehdyn työn ja ylipäätään työhön sitoutumisen, Katalkin toteaa.

Toukokuussa Kosovosta palannut kapteeni Katalkin on järjestyksessään kolmas Suomen Rauhanturvaajaliiton valitsema vuoden rauhanturvaaja. Aiemmin tittelin ovat saaneet Jukka Haikonen ja Ari Saarinen.

Tänään 29. toukokuuta vietetään kansainvälistä YK:n rauhanturvaajien päivää. Merkkipäivän tarkoituksena on huomioida entiset ja nykyiset rauhanturvaajat sekä muistaa operaatioissa henkensä menettäneitä.
Rauhanturvaajaliitto ja Puolustusministeriö laskevat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistoksi kello 12:00.

Palvelussuhteen ehdot saatu hyvälle tasolle

Suomen Rauhanturvaajaliitto on tyytyväinen rauhanturvaajien palvelussuhteen ehdoissa tapahtuneeseen kehitykseen ja toivoo saman suuntauksen jatkuvan. Liitto on viime vuodesta asti ollut mukana keskustelemassa palvelussuhteen ehdoista puolustusministeriön kanssa.

Ongelmana on ollut, että reserviläisten palvelussuhteen ehdot varsinkin palkkauksen osalta ovat laahanneet jäljessä puolustusvoimien palkattuun upseeristoon nähden. Nyt tilanne on kuitenkin saatu hyvälle tasolle.

- Palvelussuhteen ehdot ovat kehittyneet tuntuvasti. Esimerkiksi reserviläisille maksettava korvaus koulutusajalta on noussut kertausharjoituskorvausten tasolle. Samoin vakuutusturvaa on parannettu, toteaa Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Heikki Holma.

Palkkausta on nostettu huomattavasti, ja esimerkiksi alimman vaativuustason palkka on noussut yli 25 prosenttia vuoteen 2006 verrattuna.

Samoin palvelusturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota. Rauhanturvaajaliitto haluaa kuitenkin korostaa, että kun Suomi tulevaisuudessa valmistautuu uusiin, mahdollisesti vaativimpiinkin
operaatioihin, rauhanturvaajien turvallisuudesta ei saa tinkiä.

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat aina vapaaehtoisia ja tehtäviin löytyy vastakin paras saatavilla oleva henkilöstö, kunhan palvelusuhteen ehdot ovat kunnossa.

- Palkkauksen lisäksi palvelussuhteen ehdot muodostavat kokonaisuuden, jonka tavoite on tinkimätön palvelusturvallisuus kriisinhallintaoperaatioissa. Osa tästä luodaan jo etukäteen, kuten koulutus, varustus ja henkilövalinnat siviiliosaamisineen - unohtamatta vakuutusturvaa ikävien tapahtumien osalta. Puolustusvoimien panos näihin asioihin on hyvällä tolalla, toteaa puheenjohtaja Holma.

Osa palvelusturvallisuutta on tieto siitä, että tukea on saatavissa kotiutumisen jälkeenkin. Rauhanturvaajaliitolla on valmius tukea niin rauhanturvaajia kuin kotijoukkoja palveluksen aikana ja sen jälkeen.Liiton edustajat osallistuvat rauhanturvaajille järjestettäviin
palautetilaisuuksiin, ja vapaaehtoiset tukihenkilöt vastaavat liiton päivystyspuhelimeen numerossa 020 7698 111.

Suomen Rauhanturvaajaliitto järjestäytyy kevätkokoukseensa Kankaanpäähän 22. toukokuuta. Samalla julkistetaan liiton historiikkiteos.

Lisätietoja: puheenjohtaja Heikki Holma puh. 044 5560 277

nobel haku 1psd

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito