Suomen Rauhanturvaajaliitto on valinnut vuoden rauhanturvaajaksi Kosovossa KFOR-operaatiossa palvelleen kapteeni Topi Katalkinin. Hän on 31-vuotias ja kotoisin Kouvolasta. Suomessa ammattiupseeri Katalkin työskentelee Karjalan Prikaatissa.
TopiKatalkin

Kosovossa Katalkin palveli vuoden verran Suomen johtaman Keskisen taisteluosaston tilannekeskuksessa. Perusteluina valintaan oli Katalkinin esimerkillinen toiminta päivystysvuorossaan 21.11.2009, jolloin tsekkirauhanturvaajien leirissä tapahtui ampumaonnettomuus.

Katalkin järjesti vahingonlaukauksessa loukkaantuneen rauhanturvaajan ajoissa sairaalaan helikopterikuljetuksessa. Ilman Katalkinin ammattimaista ja ripeää toimintaa vatsaan ammuttu rauhanturvaaja olisi voinut menehtyä.

- Tapahtuneesta ilmoituksen vastaanottanut päivystäjä meni täydellisesti paniikkiin. Tulin takavasemmalta ja otin tilanteen haltuuni, Katalkin kuvailee tilannetta.

Lisäksi Katalkin on varmistanut, että monikansallinen tilannekeskus on hoitanut tehtävänsä hallitusti myös henkilöstön vaihtuessa. Omat työtehtävänsä hän on suorittanut mallikelpoisesti.

- Arvostan liiton palkitsemisen todella korkealle. Hienoa, että  joku huomioi tehdyn työn ja ylipäätään työhön sitoutumisen, Katalkin toteaa.

Toukokuussa Kosovosta palannut kapteeni Katalkin on järjestyksessään kolmas Suomen Rauhanturvaajaliiton valitsema vuoden rauhanturvaaja. Aiemmin tittelin ovat saaneet Jukka Haikonen ja Ari Saarinen.

Tänään 29. toukokuuta vietetään kansainvälistä YK:n rauhanturvaajien päivää. Merkkipäivän tarkoituksena on huomioida entiset ja nykyiset rauhanturvaajat sekä muistaa operaatioissa henkensä menettäneitä.
Rauhanturvaajaliitto ja Puolustusministeriö laskevat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistoksi kello 12:00.

Nobel -muistoristi