Uutiset

Rauhanturvaajaliiton uusi hallitus valittu, Mauri Koskela jatkaa puheenjohtajana

Rauhanturvaajaliiton syysliittokokous järjestettiin Lahdessa 25.-27.10.

Suomen Rauhanturvaajaliitto kokoontui syysliittokokoukseen Lahteen viikonloppuna 25.-27.10. Liittokokous päätti uuden hallituksen nimityksistä sekä Mauri Koskelan jatkamisesta puheenjohtajan tehtävässä.

Liittokokoukseen osallistui edustajat 25:stä liiton paikallisyhdistyksestä. Syysliittokokouksen järjestelyistä vastasi ansiokkaasti Päijät-Hämeen rauhanturvaajat ry.

 - Kävimme kokouksen aikana hyviä keskusteluja liiton tehtävien kehittämisestä sekä erityisesti rekrytointitoimintaan liittyvistä haasteista. Olisi elintärkeää, että saisimme kehitettyämme toimintaamme niin, että saisimme aiempaa enemmän mukaan myös nuorempaa jäsenistöä, uudelleenvalittu puheenjohtaja Mauri Koskela summaa.

 Rauhanturvaajaliiton hallituksen muodostavat:

Puheenjohtaja
Mauri Koskela (2020-2021)

Varapuheenjohtajat
Esko Hakulinen (2020)
Kirsti Kujanpää (2020-2021)

Hallituksen jäsenet
Aki Harju (2020)
Mika Kalmari (2020)
Juha Laine (2020)
Riku Tenhunen (2020)
Voitto Leinonen (2020-2021)
Susanna Lindemark (2020-2021
Hannu Piispanen (2020-2021)  

Uusi kriisinhallinnan koulutusohjelma vapaaehtoisille

Kuva: Ossi Hietala

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK ja Kriisinhallintakeskus (CMC Finland) ovat YK:n päivänä 24.10. sopineet yhteisen kriisinhallinnan koulutusohjelman kehittämisestä vapaaehtoisille.

KRIHA-koulutusohjelman tavoitteena on parantaa kriisinhallinnan osaamista tarjoamalla kriisinhallinnasta kiinnostuneille vapaaehtoistoimijoille mahdollisuus nousujohteiseen koulutukseen. Samalla parannetaan kriisinhallintaan liittyvää koulutuksellista resursointia. Koulutusohjelman tarvevaatimuksia on kartoitettu yhteistyössä Puolustusvoimien ja Kriisinhallintakeskuksen kanssa.

Koulutusohjelman käynnistämisessä aloitteellisena toiminut Suomen Rauhanturvaajaliton puheenjohtaja Mauri Koskela kuvailee käynnistettävän ohjelman hyötyjä:

- Rauhanturvaajaliitolle ohjelma on hyvä väylä oman kouluttajaosaamisemme nousujohteiseen kehittämiseen. Ajatuksemme on, että ohjelma mahdollistaa valtakunnallisesti paremman resurssisuunnittelun sekä tukee osaltaan Puolustusvoimia ja Kriisinhallintakeskusta kriisinhallintatehtävien rekrytoinnissa, Koskela toteaa.

Koulutusohjelman ensimmäinen suurempi harjoituskokonaisuus KRIHA 2020 toteutetaan toukokuussa kansainvälisen rauhanturvaajapäivän läheisyydessä Helsingissä. Harjoitukseen kuuluu mm. Kriisinhallinta tutuksi -koulutusta sekä Naisten rekrytointiseminaari.

- Koulutusohjelman tavoitteena on myös parantaa poikkihallinnollisesti kriisinhallinnan osaamista, jonka kautta vahvistamme entisestään suomalaisten hyvää ja osaavaa mainetta kriisinhallinnan ammattilaisina maailmalla, MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen kuvailee.

- Yhteistyö tukee lisäksi hyvin kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan kansallista ohjelmaamme, summaa Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson.

Kurssikokonaisuuksia MPK:n alaisuudessa

Koulutusohjelma mahdollistaa kriisinhallintaan liittyvien parhaiden käytäntöjen valtakunnallisen levittämisen sekä vapaaehtoiskouluttajien osaamisen kehittämisen keskitetysti. Koulutusohjelma sisältää kurssikokonaisuuksia, joita on suunnattu eri kohderyhmille. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Kriisinhallinta tutuksi -koulutuskokonaisuus
 • Gender -koulutuskokonaisuus
 • Vertaistuen koulutuskokonaisuus
 • Siviilikriisinhallinnan kokonaisuus 
 • Seminaarit
 • Kouluttajakoulutus
 • Harjoitustoiminta

Koulutusohjelman kurssit toteutetaan pääosin MPK:n koulutuksina. Tuleva kurssitoiminta perustuu 1.1.2020 voimaan tulevaan Lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta.

Alakategoriat

 • Tiedotteet

  Kriisinhallintaveteraanitunnuksesta juhlava RINTAMERKKI

  Rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille myönnettiin v.2016 veteraanistatus, jonka yhteiseksi tunnustukseksi puolustusministeriö lähetti kaikille kriisinhallintaveteraanikortin. Korttiin on painettuna virallisesti käyttöön hyväksytty kriisinhallintaveteraanitunnus. Tunnuksen on suunnitellut Esko Hakulinen.

  Tunnuksen keskuskuviona on miekka, jonka terästä versoo oliivipuun oksa lehvineen ja marjoineen. Kuviota kehystää miekan ponteen kiinnittyvä laakerinlehväseppele. Miekka symboloi sotilaallista toimintaa ja siitä versova oliivinlehvä rauhaa. Laakerinlehväseppele kuvaa kunniaa ja edistystä.

  Suomen Rauhanturvaajaliitolla on yksinoikeus tunnukseen ja sen käyttöön.

  Liitto on nyt teettänyt kaikille yhteisestä kriisinhallintaveteraanitunnuksesta HOPEISEN RINTAMERKIN, jonka hankkimiseen on oikeutettu jokainen kriha-veteraanikortin haltija.

  RINTAMERKKI on aitoa 925/00 hopeaa ja sen halkaisija on 16 mm. Merkki toimitetaan yksittäispakattuna kiinnitettynä pahvikorttiin, jonka kuva-aihe on sama kuin veteraanikortissamme.

  Merkkiä myydään aluksi vain liiton jäsenyhdistysten kautta ja sen jäsenhinta on 25 euroa (ei-jäsenille 35 euroa). Myyntituotolla tuetaan liiton kriisinhallintaveteraani- ja vertaistukitoimintaa. Toimitukset yhdistyksille alkavat YK-päivän jälkeen.

  Yhteystiedot jäsenyhdistyksiin: www.rauhanturvaajaliitto.fi/jasenyhdistykset

  Teksti ja kuvat: Esko Hakulinen

   

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry    
Ylläpito